четвртак, 31. октобар 2013.

Свети Лука




                                           



Јеванђелист Лука (Луциус, лат. светлост) био је лекар и пријатељ апостола Павла.
Свети јеванђелист и апостол Лука, манастир Хиландар, Света Гора.

Сматра се да је био Грк, родом из Антиохије, од незнабожачких родитеља. Предање тврди да се бавио живописом и да је први насликао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла. Те иконе су биле узор свим каснијим иконама, због чега се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Пратио је апостола Павла на другом и трећем мисионарском путовању, од Филипа до Рима. После смрти апостола Павла, наставио је да проповеда Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим земљама. Према предању, апостол Лука је имао 84. године кад су га ухватили идолопоклоници и убили обесивши га о грану маслине у граду Теби Беотијској.

Свети Лука је написао Свето Јеванђеље по Луки - треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету), и Дела апостолска. Сматра се да је Свето Јеванђеље по Луки написао око 60. године.

Српска православна црква слави Светог апостола и јеванђелисту Луку 18. октобра (по Јулијанском календару), односно 31. октобра по Грегоријанском календару.


  
                          www.crkvenikalendar.com


3 коментара:

  1. Ovo je vrlo ljupko, podseća me na vitraž zbog prozirnih boja i tamne konture. A uz to nekako deluje moderno, užasno me podseća na neku sliku, ali ne mogu da se setim koju. Pretpostavljam da je poklon za slavu. U tom slučaju verujem da će slavljenici jako da se obraduju. Lepo je što si nas podsetila na život Svetog Luke. Znaš li da je on zaštitnik slikara?

    ОдговориИзбриши
  2. Sviđaju mi se boje,...baš baš. Izgleda vrlo toplo i nekeko prisno, Ovo si jako dobro uradila,.... jaaaako dobro :)

    ОдговориИзбриши