понедељак, 6. мај 2013.

Свети Георгије - Ђурђевдан


Српска православна црква и њени верници славе дан светог великомученика и победоносца Георгија - празник познат у народу као Ђурђевдан.

Ђурђевдан је по броју славара у Срба на четвртом месту, док је пренос моштију Светог Ђурђа, Ђурђиц, на осмом месту по броју славара.

Празновање Ђурђевдана пада 6. маја, а Ђурђица 16. новембра по грегоријанском календару. Ђурђевдан је уједно крсна слава многих православних Срба и Рома, а, према народној песми, био је крсна слава и Краљевића Марка.

Ђурђевдан је међу највећим пролећним празницима. Према народном, обичајном рачунању времена, Ђурђевдан је полутар године: време се рачунало од и до Ђурђевдана.

Куће се ките врбом и зеленилом. Плету се венци од биља и лесковог прућа који се бацају на кућни кров или задену за капију и стајска врата. 
Срећна Слава свима који данас славе.Још само да напуним ову флашу ракијом и одох у госте.


10 коментара:

  1. Jako lijepi radovi, Mak!
    I mi slavimo Jurjevo, u našem mjestu to je veliki i neradni dan, obično se pozove obitelj i prijatelji koji ne žive ovdje, pa se napravi (puno) malo bolji ručak, navečer budu koncerti, razna sportske manifestacije, priredbe i sl.
    Od djetinjstva mi je to jedan od najsvečanijih dana u godini.
    Uživajte!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala,drago mi je da ti se svidja.Mi se dooobro najedemo prsute i vina i kojekakvih djakonija da mi posle nije dobro tri dana. :)))

      Избриши
  2. I od mene najlepše želje za one koji danas slave. Ima toliko običaja i verovanja vezanih za ovaj dan, što pokazuje koliko je on važan i značajan.
    Napuni flašu rakijom, obavezno, pozdravi domaćine i lepo proslavite ovaj dan. Ne ide se na slavu bez rakije, taman posla, tim pre što je flaša prelepa pa bi bio red da bude i puna.

    ОдговориИзбриши
  3. Nije ono ti meni - ja tebi, nego....stvarno mi je stalo da ti uručim nagradicu. Pogotovo zbog ovih tvojih novih radova. VRH !!! Svrati ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Lepo si ovo napravila, draga moja, baš mi se svidja, a što se mene tiče može da se koristi i kao vaza za cveće. Dosta je bilo alkohola, ionako nismo baš pri sebi :)

    ОдговориИзбриши