среда, 10. април 2013.

Seoska kreativa

                 Želim da vam predstavim neke od radova moje pok. babe Angeline. Zivot na selu može biti kreativan i u slobodno vreme možete praviti interesantne stvarčice. Inace baba je bila talentovana kao i većina baba za pletenje, heklanje, šivenje i vez.
                Što vreme više odmiče, shvatam da sam nasledila talenat na nju. Na mojoj listi, ubedljivo mesto br.1 zauzimaju "mlada i mladoženja", napravljeni pre jedno dvadeset godina ali se jos uvek drže, jos uvek su mladi :)))
                            Ovde je samo deo od gooooomile izvezenih jastučića.

Privezak za ključeve od kože, drugi ispleteni privezak za otvarač, a treci ključ pogodite od čega je?



                                      I naravno,da se ne isprlja zid :)

E, ovo je moj sesircic kad' sam bila bas mala.....bese to davno,bio je tu negde i zuti ali nisam mogla da ga nadjem.
Za kraj da se malo zasladite, domaća pita sa višnjama. Lično učestvovala u pravljenju iste....hmmm...i lično je smazala :)






14 коментара:

  1. Život na selu može biti kreativan?
    Draga, odatle je sve počelo ! ;))))
    Manjak para, a višak vremena u zimskom periodu, plus stalna potreba žena da nešto ulepšaju, ukrase i dorade je dovela do onoga što mi danas zovemo kreativan rad !!! To se nekad zvala narodna radinost i žene su pravile ČUDA !!! Jednako kao i tvoja baka.
    I meni se najviše dopadaju lutke i uvek sam ih volela. Dosta ih je žena izrađivalo ranije i to su stvarno uvek bila mala umetnička dela. Mada,...heklana korpa je baš moćna. A ono čudo za oko prekidača da se ne prlja zid je VRH! :)))) Znači....pazi kada je i ženama u ono vreme to crnilo oko prekidača išlo na ganglije...:)))))
    Hoćeš nam reći konačno od čaga je ključ ? ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma znam ja to sve, nego polako nestaje te kreativosti na selu ne heklaju zene vise kao sto su nekada radile,bar ne kod mene u selu.Da,da cudo za oko prekidaca je vrh,sada prodaju plasticna cuda.A za kljuc cu ti reci malo kasnije maaaaada mislim da znas ;))

      Избриши
  2. Geni su cudo.Ti si talentovana na baku.Ali covek treba da se oproba u mnogim stvarima:))

    ОдговориИзбриши
  3. draga makart, baka ti je bila praaava žena! pokupila si gene na nju, vidim ;)
    posebno me se dojmio ovaj "tabletić" oko prekidača - nikad to nisam vidjela, a ne može biti praktičnije nego što je!!
    pratimo se, pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga ana@carpe_diem dobrodosla :))) Nadam se da ces uzivati na ovom blogu.Eto ideje mozes da napravis "tabletic" ili sto bi Barbara B. rekla "cudo za oko prekidaca" :))) Pozdrav.

      Избриши
  4. Nanina radinost i drago mi je da je neko nasledio taj talenat. A kljuc... Eh koliko smo se mucili kada je trebalo da ga upotrebimo. :) Pita s visnjama :))) (za nekoliko dana cu i ja u Dublje).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sigurna sam da si i ti nasledila talenat,samo jos nisi probala (kao kad smo igrali kolo) secas se kako je sam talenat izbijao iz tebe :)))))Kad odes ocekujem da i ti napravis neku poslasticu i neke lepe slike :*

      Избриши
  5. Hm!!! Ili mislis na talenat kada masem. Na moru, ne u kolu.

    ОдговориИзбриши
  6. Ajme koliko divnih starina,ideja ,baštine...Uživala sam:) Imaš nagradicu na mom blogu!

    ОдговориИзбриши
  7. Baba ti je stvarno bila genije. One lutkice sa početka posta su me stvarno oduševile. A i sve ostale ideje su fenomenalne. To su stvari koje imaju dušu. A ti si dar, svakako, nasledila, pa ga iskoristi što bolje možeš :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da su sve nase babe bile genijalci sto se tice rucnog rada i pravljenja kolaca i raznih zezalica.Posle svih obaveza na selu uspevale su da rade nesto za svoju dusu.

      Избриши